Cincinnati Children's Opens New Research Tower




After three years of construction, a new 15-story research tower opens today at Cincinnati Children's Hospital Medical Center's main campus on Albert Sabin Way in Avondale.

The Clinical Sciences Pavilion, a $205 million investment, is a 445,000-square-foot building that sits between the hospital's main clinical care center and its companion research tower that opened in 2008. This new tower brings the total research space at Cincinnati Children's to more than 1.4 million square feet. More than 1,500 physicians, scientists and staff will move into the new building over the summer. 

"The Clinical Sciences Pavilion is a symbol of our ongoing commitment to pediatric research that will keep changing the outcome for children around the world," said Michael Fisher, president and CEO of Cincinnati Children's. "It more closely connects our scientists and clinicians enabling faster translation of innovations from the lab bench to the patient's bedside."

Cincinnati Children's Hospital Medical Center ranks third in the nation among all Honor Roll hospitals in U.S.News and World Report's 2014 Best Children's Hospitals. It is also ranked in the top 10 for all 10 pediatric specialties and #1 for pulmonology. Cincinnati Children's, a non-profit organization, is one of the top three recipients of pediatric research grants from the National Institutes of Health, and a research and teaching affiliate of the University of Cincinnati College of Medicine.  The medical center is internationally recognized for improving child health and transforming delivery of care through fully integrated, globally recognized research, education and innovation. 

"This new facility will significantly expand our initiatives in basic, translational, clinical, quality improvement and population-health based research," said Margaret Hostetter, MD, chair of pediatrics and director of the Research Foundation at Cincinnati Children's.  "We're now better positioned for future growth in exploring critical areas such as new diagnostics, targeted therapies, and the root causes of infant mortality and pediatric disease."

What's Inside the New Building?

An open atrium spans the first three floors and serves as a comfortable registration and waiting area for families participating in clinical trials.  The research clinic was designed as a family-centric one-stop shop allowing for study related exams, assessments, imaging and other tests. Comfortable seating, daylight setting, plus a garden with a waterfall improves the experience for families who are waiting. Also, families can learn how to prepare foods for their kids with special dietary needs in the new metabolic kitchen. 
The upper floors house laboratories and offices directly connected to the companion research tower (William Cooper Procter Pavilion) to enhance collaboration.  The open floor plan and full-height glass walls maximize access to daylight.  Art contributed by staff, patients, families, students and artists from around the world adorns the walls and seeks to inspire discovery among the scientists who work in the facility. 

New labs for clinical and translational research are organized in "neighborhoods." Divisions that work together frequently are located near each other. 

A rooftop terrace caps the building.